Η κατάθλιψη δεν είναι απλώς μια κακή διάθεση που έρχεται και φεύγει. Είναι σαν ένα αόρατο βάρος που κουβαλάς όλη μέρα, κάθε μέρα.
Δεν έχεις πάντα τη δύναμη να το περιγράψεις, αλλά το νιώθεις. Σε εξαντλεί. Σε απομονώνει. Και συχνά, οι γύρω σου δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο δύσκολη είναι ακόμα και η πιο απλή καθημερινή δραστηριότητα.
Αν μπορούσαμε να μπούμε για λίγο στο μυαλό κάποιου που ζει με κατάθλιψη, πώς θα έμοιαζε η μέρα του;
Περιεχόμενα:
Το Πρωινό Ξύπνημα: Όταν η Μέρα ενός Ανθρώπου με Κατάθλιψη Φαίνεται Βουνό

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το ξυπνητήρι σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας μέρας. Για κάποιον με κατάθλιψη, όμως, μπορεί να είναι το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει.
Το σώμα είναι βαρύ. Οι σκέψεις το ίδιο. Η ιδέα του να σηκωθείς από το κρεβάτι μοιάζει εξουθενωτική. Όχι γιατί είσαι τεμπέλης ή επειδή δεν έχεις κίνητρο, αλλά επειδή νιώθεις άδειος.
Για πολλούς, η πρώτη μάχη της ημέρας είναι ακριβώς αυτή: να καταφέρουν να σηκωθούν.
Ακόμα κι αν καταφέρεις να σηκωθείς, η επόμενη πρόκληση είναι μπροστά σου: να φροντίσεις τον εαυτό σου. Να βουρτσίσεις τα δόντια σου, να πλυθείς, να ντυθείς, να φας πρωινό.
Αυτές οι φαινομενικά απλές ενέργειες μπορεί να μοιάζουν σαν να ανεβαίνεις ένα τεράστιο βουνό. Και αν η μέρα ξεκινήσει έτσι, τι ακολουθεί στη συνέχεια;
Η επόμενη ενότητα θα εξετάσει πώς η κατάθλιψη επηρεάζει την καθημερινή λειτουργικότητα – από την εργασία μέχρι τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
Καθημερινές Δραστηριότητες: Όταν Κάθε Υποχρέωση Γίνεται Βάρος

Αφού καταφέρεις να σηκωθείς από το κρεβάτι – αν το καταφέρεις – η επόμενη δοκιμασία είναι να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της ημέρας. Δουλειά, σπουδές, υποχρεώσεις, κοινωνικές επαφές… Όλα μοιάζουν μακρινά, αδιάφορα, υπερβολικά κουραστικά.
Η συγκέντρωση είναι δύσκολη. Ένα email που θα μπορούσες να γράψεις σε δύο λεπτά, σε κρατάει κολλημένο μπροστά στην οθόνη για μισή ώρα.
Η σκέψη του να σηκώσεις το τηλέφωνο και να μιλήσεις σε κάποιον σε αγχώνει. Οι λέξεις στο βιβλίο ή στην αναφορά που πρέπει να διαβάσεις θολώνουν μπροστά σου.
Και το πιο δύσκολο κομμάτι; Ο τρόπος που οι άλλοι σε βλέπουν. Από έξω, φαίνεται ότι «απλά δεν έχεις διάθεση» ή «δεν προσπαθείς αρκετά».
Κανείς δεν μπορεί να δει πόση ενέργεια χρειάζεται για να κάνεις ακόμα και τα πιο μικρά πράγματα. Δεν είναι ότι δεν θέλεις, είναι ότι δεν μπορείς.
Κι όταν τελικά φτάνει η ώρα να γυρίσεις σπίτι, αντί να νιώσεις ανακούφιση, έρχεται η εξάντληση.
Όταν Ακόμα και τα Απλά Πράγματα Φαίνονται Βουνό
Για κάποιον που δεν έχει βιώσει ποτέ κατάθλιψη, το να σηκωθεί από το κρεβάτι, να κάνει μπάνιο ή να φτιάξει ένα γεύμα μπορεί να φαίνεται απλό. Αλλά όταν παλεύεις με την κατάθλιψη, ακόμα και οι πιο μικρές δραστηριότητες της ημέρας μπορούν να μοιάζουν αδύνατες.
Το ξυπνητήρι χτυπάει και η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό σου είναι: «Όχι πάλι…» Δεν υπάρχει διάθεση να σηκωθείς, δεν υπάρχει κίνητρο. Κάθε κίνηση μοιάζει βαριά, σαν να φοράς έναν αόρατο μανδύα που σε τραβάει προς τα κάτω.
Το να ετοιμαστείς για τη μέρα, να πλύνεις το πρόσωπό σου, να ντυθείς – όλα αυτά απαιτούν περισσότερη ενέργεια απ’ όση έχεις.
Και το αποτέλεσμα; Μένεις στο κρεβάτι για ώρες, κοιτάζοντας το ταβάνι, χάνοντας χρόνο χωρίς να μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό.
Ακόμα και το φαγητό γίνεται πρόβλημα. Ίσως δεν νιώθεις πείνα, ίσως ξέρεις ότι πρέπει να φας, αλλά η ιδέα του να ετοιμάσεις ένα γεύμα μοιάζει εξαντλητική. Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη παραλείπουν γεύματα ή τρώνε πρόχειρο φαγητό επειδή είναι η πιο εύκολη λύση.
Αντίστοιχα, οι δουλειές του σπιτιού συσσωρεύονται. Τα ρούχα δεν πλένονται, τα πιάτα μένουν άπλυτα, το δωμάτιο γίνεται ακατάστατο. Κι όσο περισσότερο συσσωρεύονται οι υποχρεώσεις, τόσο πιο δύσκολο φαίνεται να ξεκινήσεις να τις αντιμετωπίζεις.
Τι μπορείς να κάνεις όταν ακόμα και τα βασικά μοιάζουν δύσκολα;
- Ξεκίνα με ένα μικρό βήμα. Αντί να πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει τα πάντα, ξεκίνα με κάτι μικρό: πλύνε μόνο το πρόσωπό σου, πιες ένα ποτήρι νερό, σήκω από το κρεβάτι.
- Βάλε ένα χρονοδιακόπτη. Αν η σκέψη μιας ολόκληρης δουλειάς σε συνθλίβει, δοκίμασε να βάλεις ένα χρονικό όριο. Πες στον εαυτό σου: «Θα καθαρίσω για 5 λεπτά». Μερικές φορές, το να ξεκινήσεις είναι το πιο δύσκολο κομμάτι.
- Ζήτησε βοήθεια. Αν οι δουλειές του σπιτιού ή άλλες υποχρεώσεις φαίνονται αδύνατες, μην φοβηθείς να ζητήσεις στήριξη από έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή ακόμα και έναν επαγγελματία.
Η κατάθλιψη σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάθε μικρό βήμα έχει σημασία.
Εργασία και η Καθημερινή Λειτουργικότητα: Όταν η Παραγωγικότητα Φαντάζει Αδύνατη
Για τους περισσότερους ανθρώπους, η εργασία είναι μια αναμενόμενη ρουτίνα.
Μπορεί να υπάρχουν δύσκολες μέρες, αλλά γενικά η διαδικασία είναι γνωστή: ξυπνάς, ετοιμάζεσαι, πας στη δουλειά, ολοκληρώνεις τα καθήκοντά σου και επιστρέφεις στο σπίτι.
Όταν, όμως, παλεύεις με την κατάθλιψη, ακόμα και αυτή η φαινομενικά απλή ρουτίνα μπορεί να μοιάζει ανυπέρβλητη.
Το πρωί, το ξυπνητήρι χτυπάει, αλλά δεν έχεις ενέργεια να σηκωθείς. Νιώθεις ένα βάρος να σε κρατάει κάτω, μια απίστευτη κόπωση που δεν έχει καμία σχέση με τον ύπνο.
Όσο περισσότερο καθυστερείς, τόσο πιο αγχωμένος νιώθεις, αλλά ακόμα και τότε, η προσπάθεια να ξεκινήσεις τη μέρα μοιάζει τεράστια.
Στη δουλειά, οι ευθύνες που κάποτε φαινόντουσαν διαχειρίσιμες, τώρα μοιάζουν με βουνό. Η συγκέντρωση είναι δύσκολη, το μυαλό σου είναι θαμπό, σαν να προσπαθείς να σκεφτείς μέσα από ομίχλη.
Οι προθεσμίες σε πιέζουν, οι συνάδελφοι περιμένουν από εσένα να λειτουργήσεις όπως πριν, αλλά εσύ νιώθεις σαν να προσπαθείς να τρέξεις ενώ είσαι κολλημένος σε άμμο.
Οι απλές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις γίνονται εξαντλητικές. Το να πεις «καλημέρα» ή να ανταποκριθείς σε μια χαλαρή συζήτηση απαιτεί τεράστια προσπάθεια. Οι συνεχείς απαιτήσεις και η αίσθηση ότι πρέπει να αποδώσεις μπορεί να σε γεμίζουν άγχος, ενοχή ή ακόμη και ντροπή.
Και όταν τελειώνει η μέρα, αντί να νιώθεις ανακούφιση, η κούραση σε κατακλύζει. Αλλά όχι μόνο σωματική κούραση – είναι μια βαθιά, ψυχική εξάντληση, σαν να έχεις δώσει ό,τι είχες απλά για να επιβιώσεις.
Τι μπορείς να κάνεις όταν η κατάθλιψη δυσκολεύει την εργασία;
- Αν είναι δυνατόν, μίλα σε έναν ανώτερο ή έναν έμπιστο συνάδελφο για τις δυσκολίες σου.
- Οργάνωσε τη δουλειά σου σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα βήματα.
- Δώσε στον εαυτό σου περιθώριο να ξεκουραστεί χωρίς να νιώθεις ενοχές.
- Αν υπάρχει δυνατότητα, εξερεύνησε επιλογές για τηλεργασία ή προσαρμογή του ωραρίου σου.
Η δουλειά μπορεί να γίνει μια τεράστια πρόκληση όταν παλεύεις με την κατάθλιψη, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα βγάλεις πέρα μόνος σου. Μερικές φορές, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να ζητήσεις υποστήριξη.
Επιστροφή στο Σπίτι: Η Σιωπή που Γίνεται Φορτίο

Για κάποιους, το σπίτι είναι το καταφύγιο τους. Για κάποιον με κατάθλιψη, όμως, μπορεί να είναι μια φυλακή. Μια φυλακή γεμάτη από σκέψεις, αναλύσεις και ενοχές.
- Το να μαγειρέψεις ένα γεύμα; Δύσκολο.
- Το να απαντήσεις σε ένα μήνυμα φίλου; Κουραστικό.
- Το να σηκωθείς από τον καναπέ και να κάνεις μια απλή δουλειά στο σπίτι; Σχεδόν αδύνατο.
Και κάπως έτσι, η μέρα τελειώνει με ένα αίσθημα ανικανοποίητου. Δεν έκανες όλα όσα «έπρεπε», δεν αξιοποίησες τη μέρα σου, δεν ήσουν «παραγωγικός». Το μυαλό σε κατακρίνει συνεχώς, σε πιέζει, σε κάνει να νιώθεις ακόμα πιο μόνος.
Αλλά δεν είσαι. Και όσο δύσκολες κι αν είναι αυτές οι στιγμές, η κατάθλιψη δεν σε καθορίζει. Είναι μια κατάσταση που μπορεί να αλλάξει. Και το πρώτο βήμα είναι να μιλήσεις, να ζητήσεις βοήθεια, να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να νιώσει ξανά καλύτερα.
Ο Ύπνος ενός Ανθρώπου με Κατάθλιψη: Ένας Άλλος Αγώνας Μέσα στη Νύχτα

Αν η μέρα με την κατάθλιψη είναι δύσκολη, η νύχτα μπορεί να είναι ακόμα δυσκολότερη. Ο ύπνος, που θα έπρεπε να είναι μια φυσική ανάπαυση, συχνά γίνεται ένα πεδίο μάχης.
Ίσως ξαπλώνεις νωρίς, ελπίζοντας ότι θα κοιμηθείς και θα ξεφύγεις για λίγο από το βάρος της ημέρας. Αλλά το μυαλό σου δεν συνεργάζεται. Οι σκέψεις τρέχουν ασταμάτητα, φέρνοντας στο προσκήνιο κάθε λάθος, κάθε φόβο, κάθε αμφιβολία.
Και τότε ξεκινάει η αϋπνία. Στριφογυρίζεις στο κρεβάτι, προσπαθείς να βολευτείς, να απομακρύνεις τις σκέψεις, αλλά τίποτα δεν βοηθάει. Κοιτάς το ρολόι. Πέρασε άλλη μια ώρα. Και άλλη μία. Η κούραση είναι έντονη, αλλά ο ύπνος δεν έρχεται.
Για κάποιους, η κατάθλιψη φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα: υπερβολικό ύπνο. Ξυπνάς το πρωί, αλλά δεν έχεις καμία όρεξη να σηκωθείς. Κουκουλώνεσαι κάτω από τα σκεπάσματα και ελπίζεις ότι η μέρα θα περάσει χωρίς να χρειαστεί να συμμετέχεις σε αυτή.
Και στις δύο περιπτώσεις, ο ύπνος δεν φέρνει πραγματική ξεκούραση. Όταν ξυπνάς, το βάρος της κατάθλιψης είναι ακόμα εκεί, περιμένοντάς σε. Και έτσι, η επόμενη μέρα ξεκινά ακριβώς όπως η προηγούμενη: δύσκολη, κουραστική, βαριά.
Όταν η Ξεκούραση Δεν Φτάνει Ποτέ
Η κατάθλιψη συχνά επηρεάζει δραματικά τον ύπνο. Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να κοιμηθούν καθόλου, γυρίζουν πλευρό για ώρες, παλεύοντας με τις σκέψεις τους. Άλλοι, αντίθετα, κοιμούνται υπερβολικά, αλλά ποτέ δεν νιώθουν πραγματικά ξεκούραστοι.
Το βράδυ, αντί να σε παίρνει ο ύπνος, το μυαλό σου γεμίζει σκέψεις. Αναλύεις το παρελθόν, ανησυχείς για το μέλλον, βασανίζεσαι από ενοχές και αυτοκριτική. Κι όσο περισσότερο προσπαθείς να κοιμηθείς, τόσο πιο ξύπνιος νιώθεις.
Ακόμα κι αν καταφέρεις να κοιμηθείς, μπορεί να ξυπνάς συχνά μέσα στη νύχτα ή να έχεις ανήσυχο ύπνο. Και όταν τελικά έρχεται το πρωί, η εξάντληση είναι ακόμα εκεί.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
- Η κατάθλιψη επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τον ύπνο.
- Το άγχος και οι αρνητικές σκέψεις κρατούν το μυαλό σε υπερδιέγερση, ακόμα κι όταν το σώμα είναι κουρασμένο.
- Η έλλειψη ρουτίνας στον ύπνο μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο.
Τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τον ύπνο σου;
- Δημιούργησε μια ρουτίνα ύπνου. Προσπάθησε να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα.
- Μείωσε την έκθεση σε οθόνες πριν τον ύπνο. Το μπλε φως από τα κινητά και τις τηλεοράσεις μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου.
- Δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης. Η βαθιά αναπνοή, η ήρεμη μουσική ή ένα ζεστό ρόφημα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σου να ηρεμήσει.
Η αίσθηση της εξάντλησης μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ότι δεν έχεις έλεγχο, αλλά υπάρχουν τρόποι να βοηθήσεις το σώμα σου να ξεκουραστεί – ακόμα κι αν η αλλαγή έρθει σταδιακά.
Στην επόμενη ενότητα, θα μιλήσουμε για το πώς η κατάθλιψη επηρεάζει τη σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό και γιατί η αυτοφροντίδα φαίνεται τόσο δύσκολη.
Η Σχέση με τον Εαυτό: Όταν η Αυτοκριτική Γίνεται Ανελέητη

Η κατάθλιψη δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεση ή την ενέργειά σου, αλλά και τον τρόπο που βλέπεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Εκεί που κάποτε μπορεί να είχες αυτοπεποίθηση ή έστω μια ουδέτερη στάση απέναντί σου, τώρα κάθε σκέψη μοιάζει να καταλήγει στην αυτοκριτική:
- «Δεν είμαι αρκετός.»
- «Δεν κάνω τίποτα σωστά.»
- «Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθώ.»
Αυτές οι σκέψεις δεν έρχονται απαραίτητα με λογικά επιχειρήματα. Είναι περισσότερο ένα βαρύ συναίσθημα που σε ακολουθεί παντού, μια φωνή στο πίσω μέρος του μυαλού που ψιθυρίζει συνεχώς πως δεν έχεις αξία.
Ακόμα και μικρά λάθη ή καθημερινές αποτυχίες μοιάζουν τεράστιες.
- Ξέχασες να απαντήσεις σε ένα email; Νιώθεις ότι είσαι ανεύθυνος.
- Δεν είχες ενέργεια να δεις έναν φίλο; Θεωρείς ότι απογοητεύεις τους πάντες.
- Δεν μπόρεσες να συγκεντρωθείς στη δουλειά; Πιστεύεις ότι είσαι άχρηστος.
Η κατάθλιψη αλλοιώνει την πραγματικότητα και κάνει κάθε δυσκολία να φαίνεται αξεπέραστη. Και το χειρότερο; Συχνά δεν συνειδητοποιείς καν ότι αυτή η αυστηρή κριτική δεν είναι δική σου. Είναι η φωνή της κατάθλιψης που μιλάει – όχι η αλήθεια.
Όταν η Αυτοφροντίδα ενός Ανθρώπου με Κατάθλιψη Φαίνεται Ανώφελη
Όταν βρίσκεσαι μέσα στην κατάθλιψη, η σχέση με τον ίδιο σου τον εαυτό αλλάζει δραματικά. Οι σκέψεις σου γίνονται σκληρές, γεμάτες αυτοκριτική και αμφισβήτηση.
Η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου θολώνει και οι καθημερινές πράξεις αυτοφροντίδας – που κάποτε θεωρούσες δεδομένες – αρχίζουν να μοιάζουν περιττές ή ακόμα και άξιες αποφυγής.
Κάποτε, ίσως να απολάμβανες μικρές ρουτίνες περιποίησης, όπως το να κάνεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο, να ντύνεσαι με ρούχα που σου αρέσουν ή να περιποιείσαι τον εαυτό σου.
Τώρα, όμως, μπορεί να νιώθεις ότι δεν έχει νόημα. «Γιατί να ασχοληθώ;», «Τι σημασία έχει;», «Δεν υπάρχει λόγος να φροντίσω τον εαυτό μου, αφού δεν νιώθω καλά…» – σκέψεις που καθηλώνουν και απομακρύνουν ακόμα περισσότερο την αίσθηση αυτοεκτίμησης.
Αυτός ο φαύλος κύκλος της παραμέλησης δεν αφορά μόνο την εξωτερική εικόνα. Επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας: το να φας ένα ισορροπημένο γεύμα, το να πιεις αρκετό νερό, το να βγεις από το σπίτι για λίγο καθαρό αέρα.
Κάθε μικρή πράξη αυτοφροντίδας μοιάζει σαν βουνό, ενώ η ενοχή μεγαλώνει: «Δεν κάνω τίποτα σωστά», «Δεν είμαι ικανός/ή ούτε για τα βασικά».
Τι μπορείς να κάνεις για να σπάσεις αυτό τον κύκλο;
- Ξεκίνα με τα απολύτως βασικά. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις να αλλάξεις τα πάντα σε μια μέρα. Αν σήμερα καταφέρεις να πλύνεις το πρόσωπό σου ή να αλλάξεις ρούχα, είναι αρκετό.
- Μην περιμένεις να νιώσεις έτοιμος/η. Η κατάθλιψη δεν σου δίνει το «κίνητρο» για να φροντίσεις τον εαυτό σου – η δράση πρέπει να προηγηθεί. Αν περιμένεις να αισθανθείς καλύτερα για να ξεκινήσεις, ίσως μείνεις στάσιμος/η.
- Αντιμετώπισε τις σκέψεις αυτοκριτικής. Είσαι πολύ πιο πολλά από τις σκέψεις σου. Ρώτησε τον εαυτό σου: «Θα μιλούσα ποτέ έτσι σε κάποιον που αγαπώ;». Αν όχι, γιατί να το κάνεις στον εαυτό σου;
Η αυτοφροντίδα όταν παλεύεις με την κατάθλιψη δεν είναι πολυτέλεια – είναι μια μικρή πράξη αντίστασης ενάντια στην ίδια την ασθένεια. Και κάθε μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση μετράει.
Η επόμενη ενότητα θα εξετάσει πώς η κατάθλιψη επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις και πώς το άτομο βιώνει την αλληλεπίδραση με τους άλλους.
Οι Σχέσεις με τους Άλλους: Η Μοναξιά Μέσα στη Συντροφιά

Η κατάθλιψη έχει έναν μοναδικό τρόπο να σε κάνει να νιώθεις μόνος, ακόμα και όταν είσαι περιτριγυρισμένος από ανθρώπους.
Μπορεί να είσαι σε μια σχέση, να έχεις φίλους, οικογένεια, αλλά παρόλα αυτά, υπάρχει μια αίσθηση αποσύνδεσης, σαν να υπάρχει ένα αόρατο τείχος ανάμεσα σε εσένα και τους άλλους.
Οι άνθρωποι γύρω σου μπορεί να προσπαθούν να σε βοηθήσουν, αλλά η ίδια η κατάθλιψη σε κάνει να νιώθεις ότι κανείς δεν μπορεί πραγματικά να καταλάβει.
Ίσως να μην έχεις την ενέργεια να απαντήσεις σε μηνύματα ή να βγεις έξω. Μπορεί να αποφεύγεις τις προσκλήσεις, όχι επειδή δεν νοιάζεσαι, αλλά επειδή η σκέψη του να προσποιηθείς ότι είσαι “καλά” είναι εξουθενωτική.
Ακόμα και στις πιο κοντινές σου σχέσεις, μπορεί να αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να εξηγήσεις τι περνάς. Και αυτό σε κάνει να κλείνεσαι περισσότερο. «Τι νόημα έχει;», σκέφτεσαι. «Κανείς δεν θα το καταλάβει έτσι κι αλλιώς.»
Αλλά η αλήθεια είναι ότι η κατάθλιψη λέει ψέματα. Δεν είσαι βάρος. Δεν είσαι αόρατος. Οι άνθρωποι που σε αγαπούν θέλουν να είναι δίπλα σου – ακόμα κι αν δεν ξέρουν ακριβώς τι να πουν ή πώς να σε βοηθήσουν.
Αν νιώθεις ότι απομακρύνεσαι από τους ανθρώπους, δοκίμασε:
- Να στείλεις ένα απλό μήνυμα σε κάποιον που εμπιστεύεσαι.
- Να εξηγήσεις (όσο μπορείς) τι περνάς, ακόμα κι αν είναι δύσκολο.
- Να βάλεις μικρούς στόχους, όπως ένα σύντομο τηλεφώνημα ή μια σύντομη βόλτα με έναν φίλο.
Τι μπορείς να κάνεις για να κρατήσεις μια σύνδεση με τους ανθρώπους γύρω σου;
- Μην πιέζεσαι να κοινωνικοποιηθείς όπως πριν. Αν η σκέψη μιας μεγάλης εξόδου σε αγχώνει, ξεκίνα με κάτι μικρό: ένα σύντομο μήνυμα σε έναν φίλο, μια γρήγορη βόλτα με ένα άτομο που εμπιστεύεσαι.
- Εξήγησε με ειλικρίνεια πώς νιώθεις. Δεν χρειάζεται να δώσεις λεπτομέρειες, αλλά το να πεις «Δεν είμαι στα καλύτερά μου αυτή την περίοδο» μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν γιατί αποσύρεσαι.
- Αποδέξου τη βοήθεια. Αν κάποιος θέλει να σε δει, να σου φέρει ένα φαγητό, να σου στείλει ένα μήνυμα – μην το απορρίψεις. Ακόμα κι αν νιώθεις ότι δεν το αξίζεις, οι άνθρωποι που νοιάζονται για σένα το κάνουν επειδή το θέλουν.
Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι σημαντικές, ακόμα κι όταν η κατάθλιψη σε κάνει να νιώθεις το αντίθετο. Και αν νιώθεις ότι κανείς δεν σε καταλαβαίνει, μπορεί να είναι χρήσιμο να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία, όπως μέσα από μια ατομική ψυχοθεραπεία, όπου μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά, χωρίς φόβο κριτικής.
Στην επόμενη ενότητα, θα εξερευνήσουμε τη σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τις καθημερινές δραστηριότητες: γιατί ακόμα και τα απλά πράγματα μοιάζουν αδύνατα και πώς μπορείς να τα διαχειριστείς.
Αντιμετώπιση και μικρά βήματα για αλλαγή

Δεν υπάρχει μια μαγική λύση που να εξαφανίζει την κατάθλιψη από τη μία μέρα στην άλλη. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να γίνει η καθημερινότητα λίγο πιο διαχειρίσιμη.
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι η αποδοχή: η κατάθλιψη δεν είναι ένδειξη αδυναμίας. Είναι μια ψυχική κατάσταση που απαιτεί φροντίδα και υποστήριξη.
Μικρές, καθημερινές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν:
- Μείωση των απαιτήσεων – Αν δεν μπορείς να κάνεις όλα όσα έκανες πριν, εστίασε στα απολύτως απαραίτητα.
- Καθορισμός μικρών στόχων – Αν το να σηκωθείς από το κρεβάτι μοιάζει δύσκολο, βάλε σαν στόχο απλά να καθίσεις στην άκρη του κρεβατιού.
- Σύνδεση με άλλους ανθρώπους – Η απομόνωση ενισχύει την κατάθλιψη. Ακόμα κι ένα μικρό μήνυμα ή ένα τηλεφώνημα μπορεί να βοηθήσει.
- Ζήτα βοήθεια – Η ατομική ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις την κατάσταση και να βρεις τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων σου.
Η κατάθλιψη δεν ορίζει ποιος είσαι. Υπάρχει τρόπος να ξαναβρείς τη χαρά και τη διάθεση να ζήσεις. Το πρώτο βήμα είναι να το αναγνωρίσεις και να αναζητήσεις την υποστήριξη που χρειάζεσαι.
Αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια, μην το αγνοείς
Η κατάθλιψη δεν είναι επιλογή, αλλά η αντιμετώπισή της είναι. Κλείσε ένα ραντεβού για ψυχοθεραπεία και κάνε το πρώτο βήμα για να ξαναβρείς τον εαυτό σου.
Συχνές Ερωτήσεις
1. Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω κατάθλιψη ή απλώς περνάω μια δύσκολη φάση;
Η κατάθλιψη διαφέρει από την απλή θλίψη καθώς επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα, τη διάθεση, την ενέργεια και τις σκέψεις για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από δύο εβδομάδες).
2. Πρέπει να δω ψυχολόγο αν νιώθω έτσι;
Ναι. Αν αισθάνεσαι ότι η διάθεσή σου σε εμποδίζει να λειτουργήσεις κανονικά, ένας ψυχολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις την κατάσταση και να τη διαχειριστείς καλύτερα.
3. Η κατάθλιψη μπορεί να περάσει από μόνη της;
Σε κάποιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν, αλλά χωρίς κατάλληλη υποστήριξη, υπάρχει ο κίνδυνος να επιστρέψουν.
4. Πώς μπορώ να βοηθήσω έναν αγαπημένο μου που έχει κατάθλιψη;
Να είσαι εκεί γι’ αυτόν, να τον ακούς χωρίς να κρίνεις και να τον ενθαρρύνεις να ζητήσει βοήθεια.
5. Υπάρχει τρόπος να αποτρέψω την κατάθλιψη;
Αν και δεν υπάρχει τρόπος να προληφθεί εντελώς, η αυτοφροντίδα, η ψυχοθεραπεία και η σύνδεση με τους ανθρώπους γύρω σου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισής της.
6. Μπορεί μια κρίση πανικού να συνδέεται με την κατάθλιψη;
Ναι, η κρίση πανικού και η κατάθλιψη συχνά συνυπάρχουν, καθώς και οι δύο διαταραχές επηρεάζουν τη συναισθηματική και ψυχική υγεία.
Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη βιώνουν έντονο άγχος, το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί ως κρίση πανικού, ενώ αντίστροφα, τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια πανικού μπορεί να οδηγήσουν σε αισθήματα απελπισίας και απομόνωσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικής διάθεσης.
7. Είναι η Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία κατάλληλη για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης;
Ναι, η Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για άτομα που βιώνουν κατάθλιψη. Αυτή η προσέγγιση εστιάζει στις διαπροσωπικές σχέσεις και στο πώς τα μοτίβα σύνδεσης που έχουμε αναπτύξει από την παιδική ηλικία επηρεάζουν τη συναισθηματική μας κατάσταση.
Συχνά, η κατάθλιψη συνδέεται με συναισθήματα μοναξιάς, απόρριψης ή χαμηλής αυτοεκτίμησης, τα οποία μπορεί να προέρχονται από παρελθοντικές ή τρέχουσες σχέσεις.
Μέσα στη θεραπευτική σχέση, το άτομο έχει την ευκαιρία να αναγνωρίσει και να επεξεργαστεί αυτά τα μοτίβα, να ανακαλύψει νέους τρόπους σύνδεσης και να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτογνωσία και συναισθηματική ανθεκτικότητα.
Εάν βιώνεις συμπτώματα κατάθλιψης και θέλεις να διερευνήσεις τη βαθύτερη αιτία τους, η Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία μπορεί να σου προσφέρει ένα ασφαλές πλαίσιο για να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου και να κάνεις σταδιακά αλλαγές στη ζωή σου.